Baclofen, geneesmiddel tegen verslaving

baclofen en alcoholverslaving

Baclofen een geneesmiddel tegen verslaving?

Baclofen, geneesmiddel tegen verslaving wat op recept te krijgen is. Off label wordt het gebruikt ook tegen verslavingen. Door de jaren heen zijn er nog al eens mensen die over dit middel vragen hebben gesteld en of het ook zo te verkrijgen is.

Verkrijgbaarheid

In andere landen ligt dat weer anders dan in ons land. Het is op het internet ook wel te verkrijgen hoewel ik dat niet aan zou raden. Het zijn echt geen snoepjes dus is het goed dat je het middel onder begeleiding gebruikt. Misschien gebruik je andere medicijnen die niet goed combineren met Baclofen en dan is het dus handig dat een arts er naar kijkt.

Nu is het wel zo dat de opbouw door veel artsen op dezelfde manier wordt aangepakt. In mijn blog http://bit.ly/2ha9xCm kun je het schema zien wat ik gekregen heb om het gebruik van Baclofen op te voeren. Ik ben tot 120 mg per dag gekomen. Maar er zijn ook mensen die wel tot 220 mg komen. Dat is per mens verschillend wanneer het voor je gaat werken. Daarna pas ga je minderen om tot je dagelijkse onderhouds gemiddelde te komen wat voor jou nog werkt om de verslaving onder de knie te hebben.

Is Baclofen voor iedereen de oplossing?

Alles heeft natuurlijk zijn voor- en z’n nadeel. Dat is ook zo met Baclofen. Niet iedereen heeft er baat bij. 88% volgens dr. Olivier Ameisen heeft er baat bij. Dat was ook de ervaring van mijn verslavingsarts in die tijd. Voor bij is Baclofen een geweldige aanzet geweest tot het afscheid nemen van alcohol. Daarnaast werkt het middel ook tegen een angstsyndroom, wat ik ook had. Wat een geweldige tijd toen in november 2011 toen er zoveel veranderde voor mij. Wat een ander leven heb ik daardoor gekregen

Baclofen en 5 jaar later…

Op dit moment gebruik ik geen Baclofen meer omdat door de jaren heen het voor mij minder prettig is geworden. Ik kreeg een soort zenuwtrek binnen in mijn lijf en die is gestopt toen ik met Baclofen niet meer innam. Jammer maar ik kan het leven nu weer op eigen kracht aan. Middels trainingen weet ik veel beter met het leven om te gaan.

Mocht je vragen hebben kun je die natuurlijk altijd hier onder het blog stellen.

13 gedachten over “Baclofen, geneesmiddel tegen verslaving”

 1. Hoe is het met je? Ben je steeds sober? In 2006 kwam ik in aanraking met Baclofen door het boek van Olivier Ameisen, zelfs contact met hem gehad in zijn praktijk in Parijs, tot 1 maand voordat hij een hartinfart kreeg. Baclofen heeft mij in het begin zeker geholpen, maar nee, dat was het niet. Ik ben gestopt te gebruiken in 2009 tot 2012 ( ik gebruikte hem 12 weken achter elkaar met pauzes van 6 maanden) ik kreeg zware deprssies. Olivier gemaild…ik moest hogere dosis nog depressief. Alcoholisme is een gevolg van iets een ziekte, ben gaan de kern gegaan van het waarom ik ging veel drinken. In 2010 naar de AA gegaan geloof mij voor mijn het is het enige dat het werkt. Mijn ego en alterego achte me gelaten en acceptatie is het sleutelwoord. Ik ben nu 3 jaar sober zonder enige terugval. Ik mediteer, heb geduld, eet geen vlees en af en toe doe mee aan Ayahuasca sessies. Laat het weten hoe het met je gaat.

  Hartelijk groet,

  Medea

  1. Hallo Medea,

   Wat leuk dat je met Dr Olivier Ameisen gemaild hebt! Ik gebruik nog steeds Baclofen en ik heb juist in het verleden gemerkt dat als ik het een poosje niet gebruik ik juist depressief word.

   Op de manier zoals jij je reactie schrijft lijkt het alsof we elkaar kennen… ik zie toch niet iets over het hoofd?

   Je vroeg of ik sober ben, ik heb op een bepaald moment het besluit genomen dat ik, net als Olivier dat deed, op bepaalde momenten wat wil drinken. En dat bevalt mij prima. Zo zie je, iedereen is anders. Voor jou hielp Baclofen niet. Voor 88% van de mensen wel, schijnt. Voor jou werkt de AA, ook goed, toch? De bedoeling is dat we zo gelukkig mogelijk in het leven willen staan. Ik wens jou dit ook! Groet!

 2. Bedankt lief schrijfstertje ik zal hier gelijk op inhaken door mijn volledige profiel hier neer te zetten, zodat de mensen weten wie ik daadwerkelijk ben:

  Mijn naam: Ben (bb)
  Geboren : 1-10-1953
  Land : Nederland
  Provincie : Noord Holland
  Plaats : Bloemendaal
  Lengte : 176 cm
  gewicht : 82 kilo
  Roken : ja
  Drinken : nee sinds okt. 2010
  Doel hier : geheel stoppen met alcohol
  Dosering nu: 90 mg p/d. verdeeld over 3 dagdelen
  resultaat : al bijna 5 jaar geheel gestopt

  Ik ben geen arts maar wil u graag op weg helpen met het gebruik van Baclofen.

  Zie het maar als een soort van VRAAG en ANTWOORD

  m. vr.gr.

  bb

 3. Hallo allemaal , ik ben iedere dag op zoek naar info en lotgenoten die baclofen gebruiken , mijn dochter (40j)is namelijk alcoholiste en is sinds drie weken gestart met baclofen ! Ik had er drie jaar geleden over gelezen maar kon haar niet overtuigen , tot nu , na nog maar eens drie ellendige jaren , is ze eindelijk begonnen , en het resultaat is goed. Maar vandaag heeft ze toch bekent gisteren gedronken te hebben . Onze huisarts kent baclofen als medicijn tegen spierziekten , maar wilde ons hier volgen , omdat er anders geen alternatief meer was ! Na drie ontwenningsklinieken en de laatste maanden constant drinken moest er iets gebeuren ! Hij begon haar drie maal 10 Mg voor te schrijven en na twee weken twee maal 10 en s’ avonds 25 Mg , maar volgens mij is het te weinig , ze heeft nog te veel zin in alcohol . Wat denken jullie ervan , ik zou haar s ‘ morgens en s’ avonds 25 laten nemen en s ‘ middags 10 Mg ? Zij drinkt al 15 jaar zeer zwaar . We raadplegen natuurlijk de dokter eerst maar hoor graag wat meningen van mensen die het kenne en er ervaring mee hebben . Mijn dochter weegt wel maar 48 kg .
  Hopende op een antwoordje dat ons nog een riem onder het hart kan steken , groeten van een bezorgde moeder .

  1. Hi Linda, Het duurde even dat ik kon reageren maar dat heeft redenen. Wat goed van je dat je hulp zoekt voor je dochter en dat je begaan bent met haar en haar blijft steunen. Want het is voor jou als moeder niet echt gemakkelijk om een dochter te hebben die alcoholist is. Toch is het zo belangrijk dat wanneer dit voor jou mogelijk is dat je haar blijft steunen. Nogmaals, dit moet voor jou ook behapbaar zijn.

   Ook fijn dat jullie huisarts wil meegaan in het geven van Baclofen want dit medicijn krijg je, normaal gesproken, alleen maar op recept. Het mooiste zou zijn dat de huisarts hier ook verstand van heeft. Toen ik begon met Baclofen heb ik dit gekregen via een verslavingsarts van de VNN. Die wist natuurlijk wat hij deed en hoe het opbouwen moest gebeuren. In mijn blog van 24 november 2011 kun je lezen hoe mijn opbouw was tot 75 mg per dag.
   http://www.baclofenenverslaving.nl/2011/11/24/de-verslavingsarts/

   Bekijk dit even en als je vragen hebt hoor ik die graag.

   Succes Wilme

 4. Wat ik ook nog wil zeggen , ik zoek al maanden naar het boek van Olivier Ameisen , maar kan het nergens kopen , heb zelfs de uitgeverij aan geschreven , en alle bekende tweedehands boekenzaken bezocht maar nu heb ik het in onze bibliotheek aangevraagd ,we willen het absoluut lezen .

  1. Hi Linda, Ja ik heb ook even gegoogeld en tot mijn verbazing is het boek bijna nergens meer te krijgen. Normaal als ik een tweedehands boek zoek kijk ik altijd op http://www.boekwinkeltjes.nl maar zelfs daar was het ook niet te vinden. Ik heb even gisteravond gekeken op marktplaats.nl en daar vond ik het boek. Voor € 45,- weliswaar. Maar als je het via de bibliotheek kunt lezen is het waarschijnlijk ook oké.

   Bij vragen hoor ik je wel.

   Groetjes, Wilme

 5. Beste Jaap Hoogland,
  heeft even geduurd, sorry hiervoor.

  Ik zie geen vraag of een antwoord op Dopamine dus laat ik de lezers (m/v) even weten wat
  Dopamine is. Dit komt niet van mij heb even op gegoogle gespiekt:

  Dopamine

  Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij verschillende functies, zoals het ervaren van genot en blijdschap. Daarnaast is dopamine nodig om de hormonen adrenaline en noradrenaline aan te kunnen maken.

  In totaal zijn er acht hersencircuits gevonden die gebruik maken van dopamine. Deze circuits vervullen allemaal een andere functie in de hersenen en hieruit is af te leiden dat dopamine betrokken is bij veel verschillende taken. De belangrijkste circuits zijn de volgende vijf:

  Het nigrostriatale circuit;
  Dit circuit is betrokken bij het reguleren van motorische activiteiten. Het bestaat uit de substantia nigra, het dorsale gedeelte van het striatum, en de frontale hersengebieden.
  Het mesolimbisch circuit;
  Dit circuit is belangrijk voor gedrag dat wordt bepaald door beloning en straf. Het circuit bestaat uit het tegmentum, de nucleusaccumbens, en het limbisch systeem in de frontale kwab.
  Het mesocorticale circuit;
  Hier starten motivaties en emoties. Vanuit het tegmentum gaan signalen naar de orbitofrontale cortex en de anterieure cingulate cortex.
  De orbitofrontale schors;
  Dit gebied is betrokken bij het nemen van emotionele beslissingen. Dit is een gebied in de frontale cortex, dat verbindingen heeft met onder andere de amygdala en de cingulate cortex.
  Het tubero-indfundibulare pad;
  Hierin gaan signalen van de hypothalamus naar de hypofyse, en er zijn naast dopamine verschillende neurotransmitters bij betrokken.
  De werking van dopamine is afhankelijk van de receptoren waar het aan bind. Er zijn namelijk vijf verschillende receptoren, die allemaal een andere locatie hebben in de hersenen. Hierdoor hebben ze ook allemaal een andere functie. Zo kunnen we D1-receptoren vooral vinden in het striatum en de neocortex, en deze receptoren zijn belangrijk voor motorische handelingen. D2-receptoren zijn te vinden in het striatum en het limbisch systeem, en daarom belangrijk voor emotioneel gedrag.

  Bovenstaande functies geven al een verband aan tussen dopamine en het beloningssysteem van de hersenen. Wanneer zich fijne ervaringen voordoen, zoals eten, drinken, seks of drugs, dan wordt dopamine vrijgelaten in de hersenen. Na zo’n ervaring willen de hersenen graag weer dopamine terughalen, om het fijne gevoel ook terug te krijgen. Om aan deze behoefte te voldoen wordt dezelfde actie opnieuw uitgevoerd, en hierdoor kunnen verslavingen ontstaan.

  Het is algemeen beken dat verschillende drugs en medicijnen, zoals bijvoorbeeld cocaïne, invloed hebben op de werking van dopamine. Dit komt doordat ze ervoor zorgen dat de gebruikte dopamine niet makkelijk opnieuw wordt opgenomen om te kunnen hergebruiken. Hierdoor blijft er veel dopamine tegelijkertijd actief, waardoor een overstimulatie plaatsvindt. Zoals hierboven te lezen was, zorgt overstimulatie door dopamine voor een fijn gevoel (het is een soort snoepje voor de hersenen). De hersenen wennen aan de hoge concentraties dopamine, en een volgende keer is nog meer dopamine nodig om hetzelfde gevoel te geven.

  Auteur: Myrthe Princen
  Gerelateerd Nieuws
  Doorbraak in diepe hersenstimulatie
  Erotische afbeeldingen vergroten hyperseksualiteit bij ziekte van Parkinson

  Jaap heb je DOPAMINE te kort ?
  Hopelijk heb je “aanvulling” voor ons !

  vr.gr.
  bb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *