Baclofen en Ramses Shaffy

Stel dat Ramses Shaffy Baclofen gebruikt zou hebben, wat zou er dán van hem geworden zijn? Zou hij zich dan net zo ‘goed en licht en schoon en bevrijd’ hebben gevoeld, zoals hij dit bezingt? Had hij dan ooit kunnen zingen: ‘De weg is vrij, de weg is open, de weg is mateloos van mij, zonder bagage kan ik weer lopen… want ik ben nu vogelvrij’ (in het lied ‘de wereld heeft mij failliet verklaard’). Of het prachtige lied: ‘Ik drink’…

Dit faillissement overkwam hem natuurlijk door zijn levenswijze, waarbij alcoholverslaving een grote plaatst innam.

Al zijn fantastische mooie songs, waar ik en velen naast mij zo van genieten kunnen, zouden dan waarschijnlijk van een heel andere inhoud zijn geweest. Afgelopen zaterdag keek ik naar de derde aflevering van de serie ‘Ramses Shaffy’. Dit is een vierdelige dramaserie over de jonge jaren van Ramses. Werkelijk prachtig neergezet door Maarten Heijmans die op een zodanige manier in de huid van Ramses is gekropen, dat ik als kijker werkelijk het gevoel heb dat ik naar Ramses kijk.

Zo kijkend naar een man, die bijna constant met een glas alcohol rondloopt, geeft mij toch wel een speciaal gevoel. Er was namelijk een tijd…

We weten ook allemaal hoe het af kan lopen met iemand die maar door drinkt en door drinkt. Zijn verblijf aan het einde van zijn leven, in het Dr. Sarphatihuis, had toch duidelijk te maken met het feit dat hij  verschijnselen vertoonde van het syndroom van Korsakov.

Ik zelf weet ook wat alcohol in mijn leven voor rol heeft gespeeld en speelt. Wat de gevolgen zijn geweest en nog steeds zijn. Maar gelukkig is er een weg voor diegenen die afscheid willen nemen van Moeder Alcohol, die weg weet ik. Wat hebben jullie gedaan om weer een leven op te bouwen? Ik ben benieuwd. Waarschijnlijk kun je, door dit te delen, anderen helpen om ook weer een weg te vinden de goede kant op.

Prachtige serie, Ramses,  vanavond het laatste deel geweest. Hij heeft, denk ik, uiteindelijk toch langer geleefd dan men dacht. Zijn mooie liedjes hebben we toch nog…

2 gedachten over “Baclofen en Ramses Shaffy”

  1. Mooi onder woorden gebracht. Alcohol is voor mij altijd als een verraderlijke vriend geweest. Het gaf mij ontspanning (verlichting), maar daarna ook vaak veel onrust. Wat je dan weer perfect kunt opheffen door deze ‘vriend’ weer binnen te laten. Waarschijnlijk het kenmerk van ieder verslavend middel. Baclofen is een veel betere vriend. Het werkt uitstekend tegen mijn angststoornis, heeft de alcohol overbodig gemaakt en heeft slechts milde, voorbijgaande bijwerkingen opgeleverd.
    Wie werkt maakt van het zoeken naar een kansrijker behandeling van een alcoholverslaving dan de gangbare methoden, kan in Nederland inmiddels voldoende informatie vinden over Baclofen. Goed dat deze website daar ook een bijdrage aan levert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *