Baclofen

Op de website van Apotheek.nl vind je onderstaande tekst. Dit is een deel van de bijsluiter van Baclofen.

Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?
Baclofen
De werkzame stof in Baclofen is baclofen.

Baclofen is een spierverslapper.

Artsen schrijven het voor bij spierkrampen door spasticiteit, dystonie, amyotrofische laterale sclerose (ALS) en door multiple sclerose.

Het wordt ook gebruikt bij aangezichtspijn (een soort zenuwpijn), bij alcoholverslaving en bij hik.

Spierkrampen
Spieren kunnen ongewild samentrekken door prikkeling van zenuwbanen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij spasticiteit, multiple sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS), dwarslaesies en na beroertes.

Behandeling
Bij dergelijke spierkrampen kiezen artsen meestal voor baclofen, tizanidine of diazepam.

Werking
Baclofen remt de zenuwbanen in het ruggenmerg, waardoor verkrampte spieren verslappen. De spieren kunnen hierdoor beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.

Effect
De werking begint na 1-2 uur. Het effect houdt 4-6 uur aan.
Klik voor meer informatie over medicijnen bij spierkrampen.

Multiple Sclerose (MS)
Bij MS ontstaan in de beschermende laag rondom zenuwbanen in de hersenen en het ruggemerg ontstekingen en littekens. Hierdoor werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.

Verschijnselen
De klachten zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen aanvalsgewijs optreden, maar ook continu aanwezig zijn.

Behandeling
Behalve een behandeling van de ontsteking, met bijnierschorshormonen, is soms ook behandeling van de verschijnselen zelf nodig. Bijvoorbeeld als u veel last heeft van spierkrampen.

Effect
Van de tabletten begint de werking na 1 tot 2 uur. Het effect houdt 4 tot 6 uur aan.
Klik voor meer informatie over medicijnen bij multiple sclerose (ms).

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)
ALS staat voor Amyotrofische Lateraal Sclerose. Dit is een ernstige aandoening waarbij de spieren onvoldoende of niet functioneren.

Verschijnselen
De verschijnselen van ALS zijn heel verschillend en moeilijk precies aan te geven. De aandoening begint vaak met spierzwakte in één of meer ledematen of spreek- of slikklachten. Een enkele keer ontstaan juist spierkrampen.

Behandeling
Baclofen kan worden gebruikt bij ALS, als hierbij spierkrampen optreden.

Effect
Van de tabletten begint de werking na 1 tot 2 uur. Het effect houdt 4 tot 6 uur aan.
Klik voor meer informatie over medicijnen bij amyotrofische laterale sclerose (als).

Zenuwpijn
Baclofen wordt gebruikt bij aangezichtspijn. Dit is een soort zenuwpijn. Het wordt veroorzaakt door een beschadigde of geïrriteerde zenuw. De pijn zit in één deel van het gezicht.

Verschijnselen
U voelt pijnscheuten die heftig kunnen zijn, vaak borend of scherp. De pijn kan continu zijn of opkomen na aanraken of bewegen. Vaak hebt u ook een branderig of prikkelend gevoel.

Behandeling
Er is niet een eerste-keusmiddel voor aangezichtspijn. Het is proberen tot het beste middel is gevonden. Vaak worden medicijnen gebruikt die ook heel andere toepassingen hebben, zoals middelen tegen depressiviteit of tegen epilepsie. Baclofen, oorspronkelijk een spierverslapper, wordt gebruikt in combinatie met een middel tegen epilepsie, als deze onvoldoende effect heeft.
Klik voor meer informatie over medicijnen bij zenuwpijn.

Verslaving
Bij de ontwenning van alcoholverslaving hebben de meeste mensen veel last van ontwenningsverschijnselen. Na deze ontwenning, als de ontwenningsverschijnselen over zijn, heeft men nog wel een behoefte aan alcohol.

Werking
Baclofen vermindert deze behoefte aan alcohol. Hoe de werking tot stand komt, is niet precies bekend.
Klik voor meer informatie over medicijnen bij verslaving.

Alcoholontwenning
Hoe baclofen bij alcoholontwenning werkt, kunt u lezen in de tekst over verslaving.
Klik voor meer informatie over medicijnen bij alcoholontwenning.

Voortdurende hik
Oorzaak
Bij de hik trekt het middenrif (een spier tussen buik en longen) vanzelf samen. Het kan ontstaan door te snel eten of drinken, niet goed kauwen of door koolzuurhoudende dranken.

Ook alcohol kan de hik veroorzaken. De zenuwen in de keel en het middenrif worden hierdoor geprikkeld en het middenrif gaat samentrekken (krampen).

Soms hebben mensen met een aandoening van de longvliezen of de maag vaak de hik.

Meestal is de hik onschuldig, het gaat in het algemeen na korte tijd weer over. Een enkele keer houdt de hik echter verschillende dagen of langer aan. Dit kan leiden tot pijn in de borst en tot uitputting.

Behandeling
Rustig eten en drinken is de beste manier om hikaanvallen te voorkomen. Bij lang aanhoudende hik helpt baclofen soms. Hoe dit middel werkt bij hik is niet bekend.

One Response to Baclofen

  1. Rens de Roon zegt:

    De opmerking dat baclofen de werkzame stof is in Baclofen, is niet geheel juist en verdient enige aanvulling:

    Baclofen (β-parachlorophenyl GABA) is een spierverslapper. Het is een Gamma-aminoboterzuur (GABA-B) agonist die in het bijzonder bij oromandibulaire dystonie wordt voorgeschreven. In een dosis van 40–180 mg per dag wordt het gebruikt bij spasmen en dystonie. Reeds sinds de jaren 90 wordt dit patent loze medicijn uitgebreid onderzocht omdat het buitensporig drinken als gevolg van een alcoholverslaving zou kunnen tegengaan. Ook bij andere verslavingen, zoals bijvoorbeeld cocaïneverslaving, zou het middel goede resultaten opleveren. De resultaten van dit onderzoek beginnen echter nu pas langzaam door te dringen tot de verslavingszorg, ook nu het wetenschappelijk onderzoek de laatste jaren in een stroomversnelling komt.

    De spierverslapper is chemisch verwant aan de partydrug gamma-hydroxyboterzuur (GHB) en ook veronderstelt men soms een gelijkenis met veel voorgeschreven (en verslavende) benzodiazepines als diazepam en oxazepam. GHB is echter een lichaamseigen stof, Baclofen is dat niet. Terwijl GHB als partydrug wordt geassocieerd met een toename van seksuele prikkels, is bij Baclofen juist het tegenovergestelde aangetoond. In een klein onderzoek is de effectiviteit van Baclofen bij paniekstoornis en angststoornissen aangetoond. Baclofen kwam in 2004 in het nieuws toen een ernstig aan alcohol verslaafde Franse cardioloog Dr. Olivier Ameisen in zijn boek Le dernier verre (Nederlandse vertaling: Het einde van mijn verslaving) claimde dat hij zichzelf genas door zichzelf grote doses Baclofen voor te schrijven.

    Op mijn website http://www.levenvandagtotdag.eu staan ook een paar artikelen over alkoholverslaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *